Sztuka a społeczeństwo: jak twórczość artystyczna odzwierciedla zmieniające się realia.
Kluczowymi elementami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje dają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W dowolnym czy też razie, istnieje znacząca ilość substancji w gronach, jakie zapewniają smak. Substancje te są bieżące w błahych liczbach (mierzonych czasami w milionowych częściach). Wszystkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, określany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. W następstwie tego ważne jest, by tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest reprezentatywnym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona posiadają ten sam aromat, lecz odmienny bukiet.
1. Sprawdź stronę
2. Zajrzyj tutaj
3. Zobacz więcej
4. Przejrzyj
Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.